top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Yazarın fotoğrafıYönetici

Fantom (FTM) Nedir?

Fantom, kendi özel tasarım konsensüs algoritmasını kullanarak geliştiricilere merkezi olmayan finans (DeFi) hizmetleri sunan yönlendirilmiş döngüsüz grafik (DAG) akıllı sözleşme platformudur.

Fantom FTM Coin

Fantom'un kendi jetonu FTM ile birlikte, özellikle işlem hızı olmak üzere akıllı sözleşme platformları ile ilişkili sorunları çözmeyi amaçlamaktadır ve geliştiriciler bu hızı iki saniyenin altına düşürdüklerini belirtmektedir.


Fantom ürün teklifini denetleyen Fantom Foundation, başlangıçta 2018'de yaratıldı ve OPERA, Fantom'un ana ağı, Aralık 2019'da başlatıldı.

Fantom, Ethereum'a bir alternatif olarak oluşturulmuş, DApp'ler ve dijital varlıklar için açık kaynaklı merkezi olmayan akıllı sözleşme platformudur. Fantom, önceki nesil blok zincirlerinin sınırlamalarını aşmayı ve ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkezi olmayanlık üç bileşenini dengelemeyi hedeflemektedir. Proje, mevcut DApp'leri entegre etme sürecini basitleştirmek için bir dizi araç, ayrıntılı staking ödül sistemi ve yerleşik DeFi araçları sunmaktadır.

Fantom, scratch-built bir konsensüs mekanizması ve bağımsız bir konsensüs katmanı olan Lachesis'i kullanan Layer-1 bir blok zinciridir ve akıllı sözleşmelerin temelini oluşturarak DeFi ve ilgili hizmetleri kolaylaştırır. Lachesis, diğer katmanlara da güvenlik sağlar, bunlar arasında Opera, Fantom'un EVM uyumlu akıllı sözleşme zinciri bulunmaktadır. Projelerinin uzun vadeli misyonu, "dünya çapındaki tüm işlem birimleri arasında uyumluluk sağlamak"tır.

Fantom'ın temel güçlerinden biri performansı ve verimli işlem işleme kapasitesidir, özellikle saniyede binlerce işlemde, işlemler 1-2 saniyede sonuçlanır ve maliyet, işlem başına birkaç kuruş olarak düşer. Sonuç olarak, Fantom daha yüksek ölçeklenebilirlik sağlar ancak daha düşük maliyetle.


Ekosistem, iki ana teknolojiye dayanmaktadır: Lachesis protokolü ve Opera.

Lachesis protokolü, Fantom ağını hem işlem hızı hem de güvenlik sağlayarak güvence altına alan çekirdek konsensüs katmanıdır.

Lachesis, yönlendirilmiş döngüsüz grafik (DAG) algoritması kullanan bir aBFT konsensüs motorudur. Nasıl çalışır: ağ verileri farklı zamanlarda işlenebilir ve ağ katılımcıları süzgeç yapar, yalnızca hata veya kötü niyetli davranış nedeniyle atanmış olan üçte birini, ağ süreçlerini tehlikeye atmadan bırakır.


Opera ise bir uygulama geliştirme katmanı veya Fantom'un ana ağı dağıtım platformudur, izin verilmeyen ve açık kaynaklı DApp'leri barındırır. EVM entegrasyonu ve Solidity programlama dilini destekleme sayesinde Fantom, Fantom'un işlem verimliliği avantajını korurken Ethereum platformlarıyla sorunsuz etkileşimde bulunma yeteneğine sahiptir.

Fantom Vakfı, blok liderlerini kaldırmanın ağ güvenliğini artırdığına karar verdi, bu nedenle Opera, bir PoS modeli ve lider olmayan doğrulayıcılar (doğrulayıcılar hangi blokların geçerli olduğunu belirlemez) kullanır.

Hızlı, güvenli ve düşük maliyetli ödemeleri mümkün kılan Fantom, ayrıca kullanıcıların FTM jetonları ile oy kullanabileceği on-chain yönetimi içerir (bir jeton bir oy eşittir). Özellikler arasında: kullanıcılar, bir ölçekte anlaşma/uyumsuzluk derecesini ifade etme hakkına sahiptirler, 0 ila 4 arası.


FTM, Fantom'un yerel PoS jetonudur ve ekosistemi besleyen, ödemeler, ağ ücretleri, staking ve yönetim için uygulanan bir yardımcı hizmet jetonudur. FTM, işlemlerin temelini oluşturur ve kullanıcı ödüllerini temsil eden fee collection ve staking faaliyetlerine izin verir.

Fantom'un Kurucuları Kimler? Fantom Vakfı, Güney Koreli bilgisayar bilimcisi Dr. Ahn Byung Ik tarafından kuruldu. Şu anda platformun CEO'su Michael Kong'dur.

Fantom'un arkasındaki ekip, genellikle full-stack blok zinciri geliştirme alanında geniş deneyime sahiptir ve ölçeklenebilirlik, merkezi olmayanlık ve güvenlik avantajına sahip bir akıllı sözleşme platformu oluşturmayı amaçlamaktadır.

Resmi web sitesine göre, Fantom'un ekibi ayrıca uzman mühendisler, bilim adamları, araştırmacılar, tasarımcılar ve girişimcilerden oluşmaktadır. Çalışanlar dünya çapında yer alır, dağıtılmış bir platformun ethosuyla uyumludur.


Fantom'u Benzersiz Kılan Nedir?

Fantom, akıllı sözleşmeler temelinde DeFi ve ilgili hizmetleri kolaylaştırmak için yeni bir tasarım konsensüs mekanizması kullanmaya çalışır.

Mekanizma, Lachesis, çok daha yüksek kapasite ve iki saniyelik işlem sonlandırma, aynı zamanda geleneksel proof-of-stake (PoS) algoritma tabanlı platformlara göre güvenlikte iyileştirmeler vadeder.

Ethereum ile uyumlu olması, geliştiricilerin merkezi olmayan çözümler dağıtmayı amaçlayan projeye çekilmektedir. Resmi literatürüne göre, misyonu "dünya çapındaki tüm işlem birimleri arasında uyumluluk sağlamak"tır.


Fantom'un yerel PoS jetonu olan FTM, işlemlerin temelini oluşturur ve fee collection ve staking faaliyetlerine izin verir, ayrıca kullanıcı ödüllerini temsil eder.

2018'deki jeton satışları ile Fantom, geliştirmeyi finanse etmek için neredeyse 40 milyon dolar topladı.


Fantom (FTM) Coin'lerinin Toplam Arzı Nedir?

FTM, aslında birkaç inkarnasyonda var olan bir proof-of-stake (PoS) jetonudur.

Platformun Ethereum ile uyumluluğu, kullanıcıların bir ERC-20 standart FTM satın almasına olanak tanır, bu da cüzdanlarına alındığında otomatik olarak yerel FTM'ye dönüştürülür. Başka bir FTM versiyonu, BEP2 standardını kullanarak Binance Chain üzerinde bulunmaktadır. Sadece yerel FTM, Fantom OPERA ana ağında kullanılabilir.

FTM'nin toplam arzı 3.175 milyar jetondur, bunun 2.134.638.448 FTM'si şu anda dolaşımdadır. Geri kalanı, 2023'e kadar devam eden bir program dahilinde serbest bırakılacaktır.

Staking, token ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturur ve FTM'ye sahip kullanıcılara staking ödüllerine özel olarak ayrılan arzın bir kısmını içerir.


Fantom Ağı Nasıl Güvence Altına Alınmıştır?

Fantom, hizmetlerini sağlamak ve ağını güvence altına almak için özel bir proof-of-stake algoritması çeşidini kullanır. Lachesis olarak bilinen bu, böyle bir aBFT konsensüs mekanizmasıdır.

Ağ katılımcıları arasındaki liderliği kaldırarak, Fantom düşük maliyetli saldırı riskinden kaçınırken, staking, FTM jeton sahipliklerini kullanarak işlemleri güvence altına almak için kullanıcılara ek teşvikler ekler.


Fantom (FTM) Nereden Alınabilir?

Fantom'un FTM jetonu serbestçe alınıp satılabilir ve Binance, Gate.io ve OKEx Korea gibi büyük borsalarda bulunabilir.

FTM, ERC-20, BEP2 ve Fantom'un kendi OPERA jetonları olmak üzere birkaç protokolde bulunmaktadır.

Eğer kripto paralara yeni başlıyorsanız ve Bitcoin (BTC) veya başka bir token nasıl alınır hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, önce bu bilgilere göz atın.

Comments


bottom of page