top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Yazarın fotoğrafıYönetici

Cosmos (ATOM) Nedir?

Bu makalede, blok zincirlerinin birbirleriyle etkileşim biçiminde devrim yaratmayı amaçlayan bir blok zinciri ekosistemi olan Cosmos’u ele alıyoruz.

Cosmos ATOM

Anahtar Çıkarımlar:

  • Cosmos, çeşitli blok zincirleri arasında güvenli iletişim ve birlikte çalışabilirlik sağlayarak ‘Blok Zincirlerinin İnterneti’ni kurma misyonuna sahip bir blok zinciri ekosistemidir.

  • Cosmos Ağı 180 aktif doğrulayıcıya sahiptir ve 249’dan fazla zincirler arası uygulama ve hizmete ev sahipliği yapmaktadır.

  • Tendermint ve Cosmos SDK gibi temel bileşenler ağ oluşturma, fikir birliği ve uygulama geliştirmeyi basitleştirerek özelleştirilmiş blok zinciri çözümleri oluşturmayı kolaylaştırıyor.

  • ATOM tokenı, Cosmos Ağındaki ilk Cosmos tabanlı blok zinciri olan Cosmos Hub’ın yerel kripto para birimi olarak hizmet vermektedir.

  • Çok yönlü kullanımı, işlem ücretlerini ödemeyi, ağ güvenliği için stake etmeyi ve zincir içi yönetişim kararlarını içerir.


Cosmos Nedir?

Cosmos Ağı, Cosmos Merkezi aracılığıyla birbirine bağlanan blok zinciri ekosistemlerinden oluşan bir koleksiyondur. Temel misyonu, Cosmos Hub tarafından kolaylaştırılan ve 180’den fazla doğrulayıcı tarafından güvence altına alınan farklı bağımsız blok zincirleri arasında kesintisiz ve güvenli iletişimi, veri paylaşımını ve işlem yürütmeyi teşvik ederek ‘Blok Zincirlerinin İnterneti’ olarak hizmet etmektir. Yerel tokenı ATOM’dur.

ATOM belirteci Cosmos Ağındaki işlem ücretlerini ödemek için kullanılır ve ATOM belirteci ağın güvenliğine katkıda bulunur. ATOM sahipleri ayrıca Cosmos Hub tarafından sunulan tekliflerde oy kullanabilirler.

Cosmos ekosisteminde249’dan fazla interchain uygulaması ve hizmeti bulunmaktadır.


Cosmos Nasıl Çalışır?

Tasarım gereği Cosmos, merkezi olmayan uygulama (dapp) geliştiricilerinin kendi blok zincirlerini oluşturmalarına izin verir, bu da ekosistem genelinde ademi merkeziyetçiliği ve birlikte çalışabilirliği mümkün kılar.

  • Tendermint: Tendermint, Cosmos’ta bir konsensüs motoru (Tendermint Core) ve Application BlockChain Interface (ABCI) olarak bilinen genel bir uygulama arayüzünden oluşan bir dizi hazır geliştirici aracıdır. Bu araçlar, geliştirme sürecini basitleştiren ve geliştiricilere uygulamalar için önceden oluşturulmuş motorlar sunan ağ ve fikir birliği katmanlarını uygulamak için kullanılır.

  • Cosmos SDK: Cosmos SDK, blok zinciri uygulamaları oluşturma sürecini basitleştiren, geliştiricilerin daha kolay ve esnek bir şekilde özel blok zinciri çözümleri oluşturmasına olanak tanıyan bir geliştirme çerçevesidir. Cosmos SDK, modülerliği ve güvenliğe verdiği önemle bilinmektedir; Katman-1 blok zinciri olan Cronos gibi ağlar Cosmos SDK çerçevesini kullanmaktadır.

  • Blok Zincirler Arası İletişim Protokolü (IBC): IBC, Cosmos ekosistemi içindeki farklı blok zincirleri arasında iletişimi sağlayan bir protokoldür. Blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği ve güvene dayalı olmayan bağlantıları teşvik eder.


Cosmos SDK ve Kripto Para Sektöründe Kullanım Örnekleri

Cosmos SDK, blockchain uygulamaları oluşturmak için kullanılır. Cosmos’ta uygulamaları başlatmak üç adımda yapılabilir:

  1. Özel Bir Blok Zinciri Oluşturma: Geliştiriciler bir blok zinciri oluşturmak için kendi modellerini veya önceden oluşturulmuş modelleri özelleştirebilirler.

  2. Özel Bir Blok Zinciri Başlatmak: Cosmos SDK, özel bir blok zinciri başlatmak söz konusu olduğunda farklı kullanım durumlarını barındırır. Buna oyun, sağlık, tahmin piyasaları, sınır ötesi ödemeler ve emlak uygulamaları dahildir.

  3. Cosmos Ağına Bağlanma: Uygulamaya özel bir blok zinciri başlattıktan sonra, Cosmos SDK, IBC aracılığıyla Cosmos Ağına bağlanarak bir kullanıcı tabanının büyümesine ve likiditenin artmasına olanak tanır ve 100’den fazla IBC etkin zincire kapı açar.

Cronos, Cosmos SDK çerçevesini nasıl kullanıyor?

  1. Cronos, Cosmos SDK çerçevesinüzerine inşa edilmiş bir Ethereum Sanal Makine (EVM) zinciridir ve zincirin hem Ethereum hem de Cosmos ekosistemlerinden faydalanmasını sağlar.

  2. Cosmos SDK, işlemlerin birkaç saniye içinde ve Ethereum‘a kıyasla daha düşük bir maliyetle onaylandığı anında kesinliğe izin vermek için Tendermint’i kullanır.

  3. Kullanıcılar, Cosmos ekosistemi içinde ve IBC Protokolü aracılığıyla diğer Katman-1 ve Katman-2 EVM zincirleri arasında sorunsuz dijital varlık ve token transferlerinin keyfini çıkarabilirler.


Cosmos Ekosistemi

Cosmos ekosistemi yıllar içinde sürekli büyümektedir. Cosmos Hub’ın yanı sıra, ağda aşağıdakileri içeren birkaç blok zinciri projesi bulunmaktadır:

  • Cronos: Ethereum ve diğer EVM uyumlu zincirlerden uygulamaların ve akıllı sözleşmelerin hızlı bir şekilde taşınmasına olanak tanıyan Cosmos SDK üzerine inşa edilmiş EVM uyumlu bir blok zinciri.

  • Celestia: Dünyanın ilk modüler veri kullanılabilirliği blok zinciri ağı.

  • Injective: Yeni nesil merkezi olmayan finans(DeFi) uygulamalarını desteklemek için özel olarak oluşturulmuş bir Layer-1 blok zinciri ağı.

  • THORChain: Kullanıcıların farklı blok zinciri ağları arasında varlık takası yapmasını sağlayan merkezi olmayan bir çapraz zincir likidite protokolü.

  • Nomic: Cosmos’a merkezi olmayan, gözetimsiz bir Bitcoin köprüsü sunan ve kullanıcıların yerel BTC’lerini nBTC’ye (IBC uyumlu token) dönüştürmelerine olanak tanıyan bir Layer-1 blok zinciri.

Kullanıcılar, Cosmos ekosistemi üzerine inşa edilen uygulama ve projelerin tam listesi için Cosmos web sitesine göz atabilirler.



ATOM Token Nedir?

Cosmos Hub, Cosmos Ağında başlatılan ilk Cosmos tabanlı blok zinciridir. ATOM , Cosmos Hub’ın yerel token’ıdır.



ATOM Token’ın Özellikleri ve Faydaları

  • ATOM, Cosmos Ağındaki işlem ücretlerini ödemek için kullanılır.

  • ATOM stake etmek ağın güvenliğinekatkıda bulunur; ATOM stake edenler, stake edilen ATOM miktarına göre ödüller kazanır.

  • ATOM stake edenlerve doğrulayanlar, Cosmos Hub tarafından sunulan Zincirler Arası Güvenlik özelliğini kullanan zincirler tarafından üretilen işlem ücretlerinden pay alırlar.

  • ATOMsahipleri Cosmos Hub tarafından sunulan teklifler için oy kullanabilir.


ATOM Tokeninin Tokenomiği

– ICO: Interchain Foundation (ICF) 2017 yılında Cosmos Network’ün finansmanı için 16,8 milyon ABD doları topladı

– İlk Toplam ATOM Arzı: 236,198,958

Mevcut ATOM Kaynağı: 292,586,163

Enflasyon Oranı: 14.22%

Dağıtım: ATOM belirtecinin dağıtımı aşağıdaki gibidir:

– Kamu Katkıda Bulunanlar: 67.9%

All in Bits Inc: 10%

ICF: %10

Stratejik ve Erken Benimseyenler: 7.1%

– Tohum Katkıda Bulunanlar: 5%


Cosmos Fiyat

ATOM yıllar içinde önemli bir büyüme potansiyeli göstermiştir. Tarihsel olarak, ATOM’un işlem gören fiyat aralığı 1 ABD$ ile 9 ABD$ arasındaydı. Token’ın fiyatı Mart 2020’de 1,66 ABD$ ile rekor düşük seviyeye geriledi, ancak Eylül 2021’de yaklaşık 44,38 ABD$ ile tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştığı 2021’de çığır açan bir yıl geçirdi.


Comments


bottom of page